Ako si spraviť skvelú presso kávu doma ?

27. júla 2011, coffeein, káva

Mnohí z nás milujú káva, ale nemajú tú možnosť piť ju každý deň v kaviarňach, poprípade nemajú stovky eur na drahé kávovary. Ukážeme si tu krátky fotopostup ako si doma pripraviť skvelé espresso

 

príprava

Pripravíme si presso stroj (ten môj stál 69eur v tescu), mlynček(6eur) a šálku. Je lepšie používať mlynček, ktorý kávu drtí a nie seká, ale tie sa cenovo pohybujú od 30eur.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zapneme stroj, aby ohrial vodu a pomelieme si kávu. Teraz som použil skvelú plantážnu Brazílsku kávu. 250g balenie za 12eur

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Do presso stroja si nalejeme 1 liter čistej a čerstvej vody. Keď je voda zohriata, tak pustíme stroj na prázdno bez kávy a horúcu vodu necháme natiecť do šálky. Týmto krokom sme prehriali celý stroj. Vodu zo šálky nevylievajte

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pomletú kávu (7 až 8,5 gramov) dajte do páky a utlačte ju tam. Horúcu vodu zo šálky vylejte a utrite šálku do sucha

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zapnite stroj a káva nám začne tiecť do predhriatej šálky. Šálka sa nahrieva kôli tomu, aby horúca káva nedostala šok pri strete so studenou šálkou. Zachová sa tak aj lepšia pena a chuť.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

výsledok je bohatá pena s nádherným zafarbením

a samozrejme skvelá chuť kávy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

V dnešnej dobe už bohužiaľ tento jednoduchý postup nedodržiavajú v mnohých kaviarňach, nehovoriac o kvalite(nekvalite) použitej kávy. Je rozdiel piť gurmánsku 100% arabica, alebo nejakú robustu. Pritom ceny sa až tak radikálne nelíšia. Skúste si túto metódu a uvidíte, že Vaše okolie bude na kávičku chodiť len k Vám 🙂