Čo vás ráno preberie najskôr? Ranná sprcha, výdatné raňajky alebo hrnček čerstvo voňajúcej čiernej kávy? Možno aj vy denne siahate po tomto čiernom nápoji, aby vás postavil „na nohy“ do nového dňa. Pravdepodobne však neviete, že pitie nekvalitnej kávy vás skôr zrazí „na kolená“.
Uprednostňujete peniaze alebo svoje nenahraditeľné zdravie?
Pri výbere kávy platí pravidlo, že cena kávy vždy zodpovedá jej kvalite. Čím nižšia cena, tým horšia káva. Samozrejme, ľudia dnes prirodzene siahajú po lacných instantných náhradách kávy, aby tak šetrili svoju peňaženku. V žiadnom prípade ale nešetria svoje zdravie…
Nekvalitné zrná sa totiž prevážajú na miesto spracovania v kontajneroch väčšinou ešte zelené a nezrelé. Takéto zrná sú veľmi dobrou živnou pôdou pre rôzne druhy plesní, baktérií a húb.
V hubách sa nachádza napríklad ochratoxín, ktorý bol v roku 2006 nájdený vo viacerých kávach predávaných v sieťach supermarketov na Slovensku.
Čo všetko v káve naozaj pijeme?
Ochratoxín je veľmi odolný mykotoxín, jed produkovaný hubou, ktorý sa dá len čiastočne zničiť pražením alebo varom. Po skonzumovaní väčšieho množstva spôsobuje zlyhanie obličiek, pečene a v neposlednom rade aj vznik nádorových ochorení.
Pravidelným pitím instantných káv a nekvalitných mletých zmesí sa nám do tela dostávajú okrem iného aj umelé farbivá, konzervačné prípravky a iné chemické látky, ktoré sú potrebné, aby aspoň priblížili chuť ozajstnej kávy. Hromadenie týchto látok v tele vám určite neprospieva.
Ako neprísť o lahodnú chuť kávy a zároveň si zachovať zdravie?
Ak Váš stôl bude „zdobiť“ kvalitná káva tak predídete mnohým možným chorobám. Medzi najlepšie kávy na našom trhu patria plantážne kávy prvej triedy vypestované až v Brazílii, Kolumbii, Jamajke, Etiópii alebo Indii. Kvalitná káva neznamená len plantážna káva. Sú totiž firmy, ktoré sa praženiu a upravovaniu kávy venujú už dlho ako napríklad káva lavazza, italcaffé, alebo intenso. Tieto značky Vám zaistia tú najlepšiu možnú chuť a arómu každodennej kávičky.
Vyberte si správne kávu
Ak si chcete vychutnať pôžitok z kvalitnej kávy, tak je najlepšia voľba zrnková káva. Pred výrobou nápoja si pomeliete vždy len toľko kávy, koľko potrebujete. Zrnková káva Vám vydrží podstatne dlhšie, než mletá káva, ktorej skladovanie je náročnejšie, najlepšie sa jej chuť a aróma udrží v plechových dózach.
rale27 neviem prečo to porovnávaš ...
Samozrejme ,že káva môže vážne ...
Väčšinou používajú komerčné ...
Aká je tá "plantážna" ...
Keď tak vychvaľuješ plantážnu ...
Celá debata | RSS tejto debaty