Môže pitie kávy skutočne škodiť Vášmu organizmu?

Čo vás ráno preberie najskôr? Ranná sprcha, výdatné raňajky alebo hrnček čerstvo voňajúcej čiernej kávy? Možno aj vy denne siahate po tomto čiernom nápoji, aby vás postavil „na nohy“ do nového dňa. Pravdepodobne však neviete, že pitie nekvalitnej kávy vás skôr zrazí „na kolená“.

 

Uprednostňujete peniaze alebo svoje nenahraditeľné zdravie?

Pri výbere kávy platí pravidlo, že cena kávy vždy zodpovedá jej kvalite. Čím nižšia cena, tým horšia káva. Samozrejme, ľudia dnes prirodzene siahajú po lacných instantných náhradách kávy, aby tak šetrili svoju peňaženku. V žiadnom prípade ale nešetria svoje zdravie…

Nekvalitné zrná sa totiž prevážajú na miesto spracovania v kontajneroch väčšinou ešte zelené a nezrelé. Takéto zrná sú veľmi dobrou živnou pôdou pre rôzne druhy plesní, baktérií a húb.

 

V hubách sa nachádza napríklad ochratoxín, ktorý bol v roku 2006 nájdený vo viacerých kávach predávaných v sieťach supermarketov na Slovensku.

Čo všetko v káve naozaj pijeme?

Ochratoxín je veľmi odolný mykotoxín, jed produkovaný hubou, ktorý sa dá len čiastočne zničiť pražením alebo varom. Po skonzumovaní väčšieho množstva spôsobuje zlyhanie obličiek, pečene a v neposlednom rade aj vznik nádorových ochorení.

Pravidelným pitím instantných káv a nekvalitných mletých zmesí sa nám do tela dostávajú okrem iného aj umelé farbivá, konzervačné prípravky a iné chemické látky, ktoré sú potrebné, aby aspoň priblížili chuť ozajstnej kávy. Hromadenie týchto látok v tele vám určite neprospieva.

 

Ako neprísť o lahodnú chuť kávy a zároveň si zachovať zdravie?

Ak Váš stôl bude „zdobiť“ kvalitná káva tak predídete mnohým možným chorobám. Medzi najlepšie kávy na našom trhu patria plantážne kávy prvej triedy vypestované až v Brazílii, Kolumbii, Jamajke, Etiópii alebo Indii. Kvalitná káva neznamená len plantážna káva. Sú totiž firmy, ktoré sa praženiu a upravovaniu kávy venujú už dlho ako napríklad káva lavazza, italcaffé, alebo intenso. Tieto značky Vám zaistia tú najlepšiu možnú chuť a arómu každodennej kávičky.

 

Vyberte si správne kávu

Ak si chcete vychutnať pôžitok z kvalitnej kávy, tak je najlepšia voľba zrnková káva. Pred výrobou nápoja si pomeliete vždy len toľko kávy, koľko potrebujete. Zrnková káva Vám vydrží podstatne dlhšie, než mletá káva, ktorej skladovanie je náročnejšie, najlepšie sa jej chuť a aróma udrží v plechových dózach.

Podnikanie krok po kroku. 1. časť – nápad

11.09.2011

Rozhodol som sa založiť svoj vlastný seriál o podnikaní. Čítal som na jednom blogu o človeku, ktorý sa rozhodol podnikať od úplného začiatku a každý jeden svoj krok zdokumentovať v blogu. Tento nápad a podanie sa mi veľmi zapáčilo a keďže som asi len pred mesiacom otvoril obchod, tak som sa rozhodol spraviť podobný blog. Hneď na začiatku sľubujem, že si nikde v [...]

Príprava ľadovej kávy doma

31.08.2011

Pri výrobe sa použila zrnková káva. Je dobré používať čerstvé suroviny, pretože chuť takto spravenej kávy je úplne niekde inde, než chuť instantnej. Kávu som pomlel tesne pred použitím a tak mi zostala aróma a chuť. Ak máte doma pomletú kávu a nieje dobre zabalená, tak takáto káva stráca arómu a chuť už po pár dňoch. Želám príjemné kávičkovanie 🙂 [...]

Aj vy riešite somariny ?

28.07.2011

Určite sa Vám stáva, že zabijete kopu času riešením blbostí a nakoniec ich ani nevyriešite. Na jednom zahraničnom blogu som videl skvelú schému podľa ktorej sa snažím žiť a naozaj je život krajší. Čo viac k [...]

Péter Szijjártó

Szijjartó: O vstupe Ukrajiny do EÚ rozhodne maďarský ľud, nie Zelenskyj

05.05.2025 22:00

Szijjártó reagoval na vyjadrenia Zelenského, že väčšina Maďarov vstup Ukrajiny do EÚ podporuje.

Marcel Ciolacu

Opakované rumunské prezidentské voľby už majú dôsledky. Končí premiér

05.05.2025 19:09, aktualizované: 19:32

Rumunský sociálnodemokratický premiér Marcel Ciolacu oznámil svoj odchod z čela vlády. Dôvodom je neúspech kandidáta vládnej koalície.

seniorka, zariadenie Jeseň, Banská Bystrica

Problém s nedostatkom opatrovateliek „látajú“ študentmi. Pre seniorov sú mladé posily spestrením

05.05.2025 19:00

Viac ako dvadsiatka študentov sa „točí“ v banskobystrických sociálnych zariadeniach v rámci svojej praxe v dvoch zmenách.

coffeein

Môj blog je o všetkom čo prežívam. Budem písať pozitívne články, ale občas to budú aj negatívne. Život je už raz taký...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 5
Celková čítanosť: 29361x
Priemerná čítanosť článkov: 5872x

Autor blogu

Kategórie