Ako si spraviť skvelú presso kávu doma ?
27. júla 2011 19:17,
Prečítané 7 893x,
coffeein,
káva
Mnohí z nás milujú káva, ale nemajú tú možnosť piť ju každý deň v kaviarňach, poprípade nemajú stovky eur na drahé kávovary. Ukážeme si tu krátky fotopostup ako si doma pripraviť skvelé espresso
Pripravíme si presso stroj (ten môj stál 69eur v tescu), mlynček(6eur) a šálku. Je lepšie používať mlynček, ktorý kávu drtí a nie seká, ale tie sa cenovo pohybujú od 30eur.
Zapneme stroj, aby ohrial vodu a pomelieme si kávu. Teraz som použil skvelú plantážnu Brazílsku kávu. 250g balenie za 12eur
Do presso stroja si nalejeme 1 liter čistej a čerstvej vody. Keď je voda zohriata, tak pustíme stroj na prázdno bez kávy a horúcu vodu necháme natiecť do šálky. Týmto krokom sme prehriali celý stroj. Vodu zo šálky nevylievajte
Pomletú kávu (7 až 8,5 gramov) dajte do páky a utlačte ju tam. Horúcu vodu zo šálky vylejte a utrite šálku do sucha
Zapnite stroj a káva nám začne tiecť do predhriatej šálky. Šálka sa nahrieva kôli tomu, aby horúca káva nedostala šok pri strete so studenou šálkou. Zachová sa tak aj lepšia pena a chuť.
výsledok je bohatá pena s nádherným zafarbením
a samozrejme skvelá chuť kávy
V dnešnej dobe už bohužiaľ tento jednoduchý postup nedodržiavajú v mnohých kaviarňach, nehovoriac o kvalite(nekvalite) použitej kávy. Je rozdiel piť gurmánsku 100% arabica, alebo nejakú robustu. Pritom ceny sa až tak radikálne nelíšia. Skúste si túto metódu a uvidíte, že Vaše okolie bude na kávičku chodiť len k Vám 🙂
11.09.2011
Rozhodol som sa založiť svoj vlastný seriál o podnikaní. Čítal som na jednom blogu o človeku, ktorý sa rozhodol podnikať od úplného začiatku a každý jeden svoj krok zdokumentovať v blogu. Tento nápad a podanie sa mi veľmi zapáčilo a keďže som asi len pred mesiacom otvoril obchod, tak som sa rozhodol spraviť podobný blog. Hneď na začiatku sľubujem, že si nikde v [...]
03.09.2011
Čo vás ráno preberie najskôr? Ranná sprcha, výdatné raňajky alebo hrnček čerstvo voňajúcej čiernej kávy? Možno aj vy denne siahate po tomto čiernom nápoji, aby vás postavil „na nohy“ do nového dňa. Pravdepodobne však neviete, že pitie nekvalitnej kávy vás skôr zrazí „na kolená“. Uprednostňujete peniaze alebo svoje nenahraditeľné zdravie? Pri výbere [...]
31.08.2011
Pri výrobe sa použila zrnková káva. Je dobré používať čerstvé suroviny, pretože chuť takto spravenej kávy je úplne niekde inde, než chuť instantnej. Kávu som pomlel tesne pred použitím a tak mi zostala aróma a chuť. Ak máte doma pomletú kávu a nieje dobre zabalená, tak takáto káva stráca arómu a chuť už po pár dňoch. Želám príjemné kávičkovanie 🙂 [...]
hmmmm urobil si mi xut na dobru kavu, ...
Slinky sa mi zbiehajú. Ihneď by som ...
Prečo taká skepsa ? Kto si chce vypiť... ...
Mať tvoje problémy a ministerský ...
Celá debata | RSS tejto debaty